Καποδιστρίου 38, 10432 Αθήνα 2111828777

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων 2023 - Ilisconsulting

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων 2023

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων 2023

06/06/2023 ilis Comments Off

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων 2023Κάθε χρόνο, στις 7 Ιουνίου, ο κόσμος συγκεντρώνεται για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων. Αυτή η σημαντική παγκόσμια εκδήλωση, που ξεκίνησε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει και να προωθήσει τη δράση για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της βιωσιμότητας των συστημάτων τροφίμων μας.

Καθώς γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων 2023, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε τη σημασία των ασφαλών τροφίμων και τα βήματα που μπορούμε να λάβουμε για την προστασία τόσο των ατόμων όσο και των κοινοτήτων.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας Τροφίμων 2023 είναι «Τα πρότυπα τροφίμων σώζουν ζωές». Αυτό το θέμα υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων στις σημερινές μας δράσεις για τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των μελλοντικών γενεών. Σε ένα μήνυμα βίντεο, ο Tom Heilandt, Γραμματέας του Codex, υπογραμμίζει το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας Τροφίμων λέγοντας: “Η ασφάλεια των τροφίμων είναι υπόθεση όλων. Οι τροφιμογενείς ασθένειες είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου αποτρέψιμες και μπορούν να μειωθούν σημαντικά εάν όλοι ευαισθητοποιήσουμε και εμπνεύσουμε δράση για την ασφάλεια των τροφίμων”.

Τα μολυσμένα τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορους κινδύνους για την υγεία, όπως τροφιμογενείς ασθένειες, οι οποίες επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Αυτές οι ασθένειες όχι μόνο προκαλούν σημαντική ταλαιπωρία και απώλεια παραγωγικότητας, αλλά συνιστούν επίσης σημαντική οικονομική επιβάρυνση για άτομα και έθνη. Μια κρίσιμη πτυχή είναι η ενίσχυση των κανονισμών και προτύπων για την ασφάλεια των τροφίμων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η συνεχής παρακολούθηση, επιθεώρηση και δοκιμή των προϊόντων διατροφής, σε συνδυασμό με διαφανή συστήματα επισήμανσης και ιχνηλασιμότητας, είναι ουσιαστικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων. Λαμβάνοντας μέτρα για την πρόληψη της μόλυνσης, την επιβολή κανονισμών, την προώθηση της εκπαίδευσης και την προώθηση της καινοτομίας, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι κάθε γεύμα που καταναλώνουμε συμβάλλει σε ένα πιο υγιές μέλλον για όλους.